Χειραποσκευές & Αποσκευές

Επιτρεπόμενα Όρια Χειραποσκευών

Πριν το ταξίδι σας βεβαιωθείτε ότι η χειραποσκευή σας δεν υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια, ώστε να αποφύγετε τυχόν καθυστερήσεις ή επιπλέον χρεώσεις στο αεροδρόμιο. Θυμηθείτε πως οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ή υπερμεγέθεις χειραποσκευές, θα χρειαστεί να παραδοθούν για μεταφορά στο χώρο φύλαξης αποσκευών του αεροσκάφους και υπόκεινται σε χρεώσεις.

Ακολουθεί η λίστα με τα επιτρεπόμενα όρια χειραποσκευών για μερικές αεροπορικές εταιρείες

Αεροπορική
Διαστάσεις
Βάρος
40cm x 20cm x 25 cm
10 kg
56cm x 45cm x 25cm
8 kg
40cm x 30cm x 20cm
10 kg
45cm x 36cm x 20cm
χωρίς όρια
40cm x 25cm x 20cm
10 kg
55cm x 35cm x 25cm
10 kg
55cm x 35cm x 25cm + Ένα (1) μικρό προσωπικό αντικείμενο
8 kg
55cm x 40cm x 20cm + Ένα (1) μικρό προσωπικό αντικείμενο
8 kg
40cm x 25cm x 20cm
10 kg
55cm x 40cm x 23cm + 40cm x 30cm x 10cm
8 kg
55cm x 35cm x 25cm + 40cm x 30cm x 10cm
12 kg
55cm x 40cm x 25cm
8 kg
55cm x 40cm x 23cm + μια αποσκευή μέχρι 20kg
8 kg
55cm x 35cm x 25cm + 40cm x 30cm x 15cm
12 kg

Πριν αρχίσετε να τοποθετείτε τα πράγματα σας στη βαλίτσα ελέγξτε:
1) Το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο που λάβατε με email, για να δείτε τι αποσκευές δικαιούστε
2) Αν οι αποσκευές σας πληρούν το μέγεθος και βάρος σύμφωνα με τους κανονισμούς της αεροπορικής
3) Ποια αντικείμενα απαγορεύεται να πάρετε μαζί σας

Θυμηθείτε:

 • Πριν από την αναχώρηση σας, διαβάστε τους κανόνες της αεροπορικής εταιρείας με την οποία ταξιδεύετε ή ελέγξτε το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο. Κάθε αερομεταφορέας έχει διαφορετικούς κανονισμούς ως προς το μέγιστο αριθμό ανά επιβάτη, το βάρος και το μέγεθος των χειραποσκευών και των παραδοτέων αποσκευών. 
 • Οι χειραποσκευές είναι οι αποσκευές που παίρνετε μαζί σας στο χώρο του αεροσκάφους. Δεν επιτρέπεται να περιέχουν απαγορευμένα αντικείμενα.
 • Πάντοτε να παίρνετε αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ηλεκτρονικά είδη, χρήματα, κλειδιά, φάρμακα, έγγραφα ή άλλα τιμαλφή στη χειραποσκευή σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι αποσκευές σας δεν θα υποστούν ζημιά κατά τη μεταφορά. Κλείστε όλες τις λαβές, τα φερμουάρ και κλειδώστε ορισμένες από τις θήκες αν αυτό είναι απαραίτητο. Επιπλέον για να αποφύγετε τις φθορές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον προστατευτικό περιτύλιγμα το οποίο μπορείτε να βρείτε διαθέσιμο σε αρκετά αεροδρόμια! 
 • Μπορείτε να τυλίξετε εύθραυστα αντικείμενα με ένα μαλακό πανί ή χαρτί έτσι ώστε να προστατεύονται από τραυματισμό ή θραύση.
 • Μαρκάρετε τις αποσκευές σας τοποθετώντας ετικέτα με το όνομα και άλλα στοιχεία επικοινωνίας σας, τόσο στη γλώσσα σας όσο και στη γλώσσα του προορισμού σας ή στα αγγλικά. Tip! στον αριθμό τηλεφώνου σας μη ξεχάσετε να βάλετε και τον αριθμό χώρας (π.χ. Ελλάδα 0030)
 • Αφαιρέστε όλες τις ετικέτες από προηγούμενα ταξίδια για να αποφύγετε οποιοδήποτε μπέρδεμα κατά τη μεταφορά τους από το προσωπικό του αεροδρομίου. 
 • Ζυγίστε τις αποσκευές σας εκ των προτέρων και ενημερωθείτε για το επιτρεπόμενο μέγιστο βάρος που επιτρέπεται να περιέχουν με βάση το εισιτήριο σας. Έτσι θα αποφύγετε επιπλέον χρεώσεις στο αεροδρόμιο.

Σημαντικό Tip: Πώς να ζυγίσετε την αποσκευή σας στο σπίτι; 

1) Ζυγίστε τον εαυτό σας
2) Ζυγίστε τον εαυτό σας κρατώντας και τη βαλίτσα
3) Η διαφορά, είναι το βάρος της αποσκευής σας!

Παρακαλούμε να σεβαστείτε την απαγόρευση μεταφοράς των παρακάτω υλών και ουσιών, που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στη δική σας υγεία και ασφάλεια, αλλά και των συνεπιβατών σας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

 • Κάθε εκρηκτική ή εύφλεκτη ύλη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος ή την ασφάλεια από κάθε άποψη του αεροσκάφους ή των προσωπικών αντικειμένων που μεταφέρει. Ενδεικτικά αναφέρουμε: κάθε είδους εκρηκτικό πολεμοφόδιο ή πυρομαχικό ή μηχανισμό, αέρια και δοχεία αερίων, εύφλεκτα υγρά καύσιμα, κάθε είδους πυροτέχνημα, συσκευές και υλικά χρωματισμού, ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη άνω του 70%, ασετόν, κ.λπ.
 • Κάθε χημική και τοξική ουσία, όπως: οξέα και αλκάλια, διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες, σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης, ραδιενεργά υλικά, δηλητήρια.
 • Μολυσματικά ή βιολογικώς επικίνδυνα υλικά, π.χ. μολυσμένο αίμα, βακτηρίδια και ιοί.

Τρόφιμα σε ημι-στέρεη ή υγρή μορφή, και ειδικά το λάδι, πρέπει να είναι πακεταρισμένα σε ξύλινα κουτιά με απορροφητικό υλικό έτσι ώστε να αποτραπούν διαρροές που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην περιουσία άλλων επιβατών. Εάν μεταφέρετε φαγητό, θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κανονισμούς απαγόρευσης μεταφοράς τροφίμων που μπορεί να ισχύει σε διάφορες χώρες.

Τα ακόλουθα αντικείμενα δε θα πρέπει να τοποθετούνται στις παραδοτέες αποσκευές, αλλά θα πρέπει πάντα να τα μεταφέρετε μαζί σας: φάρμακα, κοσμήματα, μετρητά, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρεόγραφα, συμβόλαια, επίσημα έγγραφα, διαθήκες, δείγματα και γενικά τιμαλφή, είδη μεγάλης αξίας, εύθραυστα αντικείμενα και ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κάμερες, φορτιστές κτλ.).

Εάν επιθυμείτε να μεταφέρετε εύθραυστα αντικείμενα, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε τη φόρμα Aποδοχής Περιορισμένης Ευθύνης κατά την παράδοση των αποσκευών σας για να δηλώσετε ότι τα αντικείμενα μεταφέρονται με δική σας ευθύνη

H παραπάνω λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο προσωπικό μας.

Χειραποσκευές

Υγρά στις χειραποσκευές

Κατά τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου:

 •  Όλα τα υγρά πρέπει να είναι σε συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 100 ml (3,4 ουγγιές).
 •  Όλα τα υγρά πρέπει να βρίσκονται σε μια ενιαία, διαφανή, επανακλειόμενη σακούλα μέγιστου μεγέθους 20 cm x 20 cm και μέγιστης χωρητικότητας ενός λίτρου.
 •  Πρέπει να μπορείτε να κλείσετε πλήρως τη σακούλα των υγρών και να μπορείτε να την τοποθετήσετε στη χειραποσκευή σας.
 •  Η σακούλα των υγρών πρέπει να αφαιρεθεί από τη χειραποσκευή και να ελεγχθεί ξεχωριστά.

 

Υγρά θεωρούνται:

Νερό, Ποτά, Σούπες, Σιρόπια, Καλλυντικές κρέμες, Καλλυντικές λοσιόν, Καλλυντικά έλαια, Αρώματα, Σπρέυ, Ζελέ μαλλιών, Ζελέ πλυσίματος, Αφρός μαλλιών, Αφρός ξυρίσματος, Αποσμητικά σώματος, Αποσμητικά χώρου, Οδοντόκρεμες, Μάσκαρα ματιών.

 

Βρεφικό φαγητό και γάλα

 •  Αν ταξιδεύετε με βρέφος, μπορείτε να έχετε μαζί σας όσο βρεφικό γάλα, γάλα σε σκόνη, αποστειρωμένο νερό και βρεφικό φαγητό χρειάζεται για τις ανάγκες του ταξιδιού σας, ακόμα και αν οι ποσότητες υπερβαίνουν το σύνηθες όριο για τα υγρά. Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν στη διαφανή σακούλα, αλλά θα πρέπει να τα έχετε σε ετοιμότητα για έλεγχο από την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Φάρμακα σε υγρή μορφή

 •  Μπορείτε να μεταφέρετε φάρμακα σε υγρή μορφή για τις ανάγκες του ταξιδιού σας. Τα φάρμακα δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν στη διαφανή σακούλα, αλλά θα πρέπει να τα έχετε σε ετοιμότητα για έλεγχο από την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Μπορείτε να μεταφέρετε τρόφιμα στις χειραποσκευές αλλά και στις παραδοτέες αποσκευές. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι τα τρόφιμα πρέπει να μεταφέρονται σε σφραγισμένες επώνυμες εμπορικές συσκευασίες. Ορισμένες αεροπορικές εταιρίες μπορεί να αρνηθούν τη μεταφορά νωπών προϊόντων με μικρή διάρκεια ζωής, ιδίως σε πτήσεις μακρινών αποστάσεων. Εάν μεταφέρετε τρόφιμα, θα πρέπει να γνωρίζετε τους τελωνειακούς κανονισμούς που ισχύουν για τη χώρα προορισμού σας.

 

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Εάν ταξιδεύετε προς χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνήθως δεν επιτρέπεται να μεταφέρετε νωπά προϊόντα. Επίσης, δεν μπορείτε να μεταφέρετε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά προς τις χώρες της ΕΕ, εάν ταξιδεύετε από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Η μεταφορά τροφίμων επιτρέπεται από τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.
 • Αν θέλετε να μεταφέρετε τρόφιμα, πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με τη νομοθεσία προτού ταξιδέψετε. Διαβάστε τους κανονισμούς των χωρών προορισμού και μεταφοράς – ορισμένες από αυτές, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία, απαγορεύουν την εισαγωγή νωπών τροφίμων στην επικράτειά τους.
 • Όταν ταξιδεύετε προς μια χώρα της ΕΕ, δεν μπορείτε να μεταφέρετε γάλα, κρέας ή ζωικά προϊόντα από χώρα εκτός της ΕΕ.
 • Τα τρόφιμα που μεταφέρονται επί του σκάφους πρέπει να είναι εμπορική επώνυμη συσκευασία με ημερομηνία λήξης.
 • Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν στους επιβάτες να μεταφέρουν προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής.

 

Μην ξεχνάτε!

 

Η μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές υπόκειται σε περιορισμούς από κανονισμούς ασφαλείας. Τα υγρά πρέπει να μεταφέρονται σε δοχεία των 100 ml, με συνολικό όριο το 1 λίτρο.

Η παρακάτω λίστα προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και ισχύει για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τύπος προϊόντος

χειραποσκευές

παραδοτέες αποσκευές

Σπιτικά κέικ

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Καραμέλες, μπισκότα, μπάρες σοκολάτας, πατατάκια

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Βρεφικές τροφές για την πτήση

ΝΑΙ*

ΝΑΙ

Λουκάνικα, ζαμπόν, κρέας σε κονσέρβα

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Ζωμοί σε κύβους

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Μέλι

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Φρούτα, λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Προϊόντα σε κονσέρβες ή βαζάκια, όπως σούπες, σάλτσες, ζελέ, μπαχαρικά, μέλι, σοκολάτα

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Μπαχαρικά σε υγρή μορφή (π.χ. ασιατικά)

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Σάλτσες, σούπες, ζελέ σε σκόνη

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Σκληρό τυρί τύπου παρμεζάνας

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Τρόφιμα που διατηρούνται σε βαζάκια (όπως μαρμελάδες και κομπόστα)

ΝΑΙ**

ΝΑΙ

Αποξηραμένα μανιτάρια σε βαζάκια

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Στερεές τροφές, όπως σάντουιτς, μπισκότα, τυρί, μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς

ΝΑΙ

ΝΑΙ

 

Βρεφικές τροφές, χυμοί, νερό, γάλα – μπορούν να μεταφερθούν σε χειραποσκευές και δεν ισχύουν νομικοί περιορισμοί στην ποσότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να τα αναφέρετε κατά τη διάρκεια του ελέγχου ασφαλείας.

** Μπορεί να μεταφερθεί σε δοχεία έως 100ml.

 

Παραδοτέες αποσκευές

Τι χαρακτηρίζεται ως ειδική αποσκευή;

 • Παιδικό καροτσάκι
 • Ποδήλατο
 • Καταδυτικός εξοπλισμός
 • Surfboard και windsurf board
 • Σκι και snowboard
 • Γκολφ
 • Μουσικά όργανα
 • Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
 • Λουλούδια
 

Μεταφορά για καροτσάκι μωρού ή βρεφική κούνια

 

Εάν ταξιδεύετε με παιδί κάτω των 2 ετών, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε δωρεάν ένα αναδιπλούμενο καροτσάκι, ένα αναδιπλούμενο καλάθι ή ένα κάθισμα αυτοκινήτου.


Οι όροι των διαφόρων αεροπορικών εταιρειών διαφέρουν. Σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, μπορείτε να μεταφέρετε μόνο ορισμένα βρεφικά αξεσουάρ για παιδιά κάτω των 2 ετών. Σε κάθε περίπτωση, το καροτσάκι, το καλάθι ή το κάθισμα πρέπει να είναι πτυσσόμενο και το βάρος τους να μην υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται στους κανονισμούς του αερομεταφορέα. Για παιδιά άνω των 2 ετών μπορεί να υπάρχει επιπλέον χρέωση.

Είναι προτιμότερο να προσθέτετε τις ειδικές αποσκευές πριν από την πτήση σας. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών μας, όπου οι σύμβουλοί μας θα ελέγξουν τι σας παρέχετε από την αεροπορική εταιρεία και τι επιπλέον επιλογές σας δίνονται σε περίπτωση που η προσθήκη μωρουδιακών εξαρτημάτων είναι με χρέωση.

 

Ποδήλατο

 

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν τη μεταφορά ποδηλάτων, αλλά αυτό γίνεται με επιπλέον κόστος, το οποίο είναι χαμηλότερο εάν υποβάλετε το αίτημα σας πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο.

 

Προετοιμασία ποδηλάτου για μεταφορά

Τα παρακάτω ισχύουν σχεδόν στο σύνολο των αεροπορικών για τη μεταφορά ποδηλάτου στο αεροπλάνο: 

 • Αφαιρέστε τα πεντάλ του ποδηλάτου 
 • Αφαιρέστε τον μπροστινό τροχό στερεώστε τον στο σκελετό και ασφαλίστε τον στη θέση αυτή
 • Αφαιρέστε αέρα από τα ελαστικά
 • Συσκευάστε το αποσυναρμολογημένο ποδήλατο σε ειδικό πλαστικό σάκο ή χαρτοκιβώτιο


Μεταφορά καταδυτικού εξοπλισμού

 

Ο εξοπλισμός κατάδυσης επιτρέπεται να μεταφέρεται ως ειδικός εξοπλισμός με επιπλέον χρέωση στις περισσότερες αεροπορικές, υπό τον όρο ότι πληρεί τα όρια βάρους και μεγέθους της εκάστοτε αεροπορικής.

 

Προετοιμασία καταδυτικού εξοπλισμού για μεταφορά:

Τα παρακάτω ισχύουν σχεδόν στο σύνολο των αεροπορικών για τη μεταφορά καταδυτικού εξοπλισμού: 

 • Η φιάλη οξυγόνου πρέπει να είναι άδεια
 • Τα κλειδιά και οι βίδες πρέπει να τοποθετηθούν στο «off»
 • Η πηγή ενέργειας πρέπει να αφαιρεθεί 
 • Τα ευαίσθητα στοιχεία του καταδυτικού εξοπλισμού πρέπει να είναι συσκευασμένα και καλά προστατευμένα προς αποφυγή βλαβών – για παράδειγμα, τυλιγμένα σε αφρώδες υλικό. 
 • Καμάκι και ψαροντουφεκο πρέπει να προστατεύονται και να συσκευάζονται χωριστά

 

Μεταφορά ιστιοσανίδων:

 

Η μεταφορά ιστιοσανίδων σέρφινγκ – windsurf είναι δυνατή, αλλά δεν περιλαμβάνεται στις αποσκευές. Η μεταφορά τους χρεώνεται επιπλέον από τις αεροπορικές. Δεν επιτρέπουν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες τη μεταφορά τέτοιου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, απαγορεύεται στη British Airways, ενώ επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους Ryanair και Wizz Air.

Σημείωση: Εάν το βάρος των σανίδων, μαζί με όλα τα παρελκόμενα, υπερβαίνει τα 50 kg, η μεταφορά ενδέχεται να  είναι δυνατή μόνο ως υπηρεσία φορτίου.

 

Μεταφορά με σκι και snowboard:

 

Η μεταφορά εξοπλισμού σκι και snowboard είναι δυνατή σε όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτός ο εξοπλισμός πρέπει να μεταφέρεται στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους και συνήθως χρεώνεται επιπρόσθετα. Η τιμή για τη προσθήκη εξοπλισμού σκι περιλαμβάνει ένα ζευγάρι σανίδες του σκι, μαζί με τα μπατόν και τις μπότες (το ίδιο ισχύει και για σκι θαλάσσης). Για τη μεταφορά τους, είναι απαραίτητο να συσκευάσετε πολύ προσεκτικά τον εξοπλισμό σκι και snowboard για να τον προστατεύσετε καλά από φθορές.

Το κόστος μεταφοράς για εξοπλισμό σκι και snowboard διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Ορισμένες τακτικές αεροπορικές εταιρείες δεν χρεώνουν τη μεταφορά ενός ζευγαριού σκι ή εξοπλισμού snowboard (Lufthansa και Austrian Airlines).

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους χρεώνονται επιπλέον για αθλητικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του σκι και του snowboard.

 

Μεταφορά εξοπλισμού γκολφ

 

Τα μπαστούνια γκολφ μπορούν να μεταφερθούν από σχεδόν οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία.
Για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η υπηρεσία αυτή υπόκειται σε επιπλέον χρέωση, το κόστος προσθήκης εξοπλισμού διαφέρει μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.

Η προσθήκη εξοπλισμού γκολφ χρεώνεται επιπρόσθετα σχεδόν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα με τις διαστάσεις και το βάρος του εξοπλισμού. 

 

Μεταφορά μουσικών οργάνων:​

 

Μικρά μουσικά όργανα όπως βιόλα, βιολί, μαράκες, καστανιέτες, φλάουτο, κλαρινέτο, μικρά όργανα κρουστών και πολλά άλλα μπορούν να μεταφέρονται ως χειραποσκευές. Λάβετε υπόψη ότι οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους επιτρέπουν μόνο μια χειραποσκευή ανά επιβάτη. 

Τα μεγαλύτερα μουσικά όργανα μπορούν να μεταφερθούν ως παραδοτέες αποσκευές μόνον εάν πληρούν τα ποσοτικά όρια βάρους και μεγέθους των παραδοτέων αποσκευών που καθορίζονται από την αεροπορική εταιρεία.

 Για να μεταφέρετε το μουσικό σας όργανο στη καμπίνα του αεροσκάφους θα πρέπει να πραγματοποιήσετε αγορά επιπλέον θέσης επιβάτη.  Κατά την αγορά του εισιτηρίου σας συμπληρώστε τη λέξη "Item seat" ως επίθετο και η λέξη "Extra" θα πρέπει να καταχωρηθεί ως όνομα. 

Τα μουσικά όργανα που μεταφέρονται στο αεροπλάνο πρέπει να συσκευάζονται σωστά – χωρίς αιχμηρές άκρες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή ζημιά στις αποσκευές άλλου επιβάτη.

 

Μεταφορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού:

 

Η μεταφορά ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι δυνατή τόσο με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όσο και με τακτικές αεροπορικές εταιρείες.

Θυμηθείτε:

 • Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρονται στο αεροσκάφος πρέπει να απενεργοποιούνται κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροσκάφους.
 • Μπορείτε να μεταφέρετε ηλεκτρονικά τσιγάρα και λοιπές συσκευές ατμίσματος που συμπεριλαμβάνουν μπαταρίες, μόνο μέσα στις χειραποσκευές σας. Απαγορεύεται η μεταφορά των παραπάνω στις παραδοτέες αποσκευές.
 • Ορισμένες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ηλεκτρονικές συσκευές όπως φορητό υπολογιστή ή συσκευή αναπαραγωγής MP3 και άλλες.
 • Ένας προσωπικός υπολογιστής (laptop) μπορεί να μεταφερθεί μέσα στη τσάντα μεταφοράς του στη καμπίνα του αεροσκάφους. 
 • Κατά τη μεταφορά των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε τελωνειακό δασμό, θα πρέπει να δηλώσετε τα εμπορεύματα ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στη πτήση σας ή σας κατασχέσουν τα εμπορεύματα.

 

Μεταφορά λουλουδιών:

 

Η μεταφορά των λουλουδιών δεν απαγορεύεται από τις τελωνειακές ή τις αρχές ασφαλείας. Η μεταφορά τεχνητών λουλουδιών μπορεί να γίνεται σε χειραποσκευές ή σε βασικές αποσκευές. Αν μεταφέρετε ζωντανά φυτά, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να τα μεταφέρουν μόνο στις χειραποσκευές.

Η μεταφορά των παραδοτέων αποσκευών πραγματοποιείται στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Παραδίδεται στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων (αποκαλούμενο check-in).

Οι κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετικούς κανονισμούς σχετικά με το όριο παραδοτέων αποσκευών (όγκος, ποσότητα, βάρος). Πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια του check in σας στο αεροδρόμιο, κατά την οποία θα παραδώσετε τις αποσκευές σας, πραγματοποιείται έλεγχος των αποσκευών σας ως προς το βάρος και τις διαστάσεις τους

Παραδοτέες αποσκευές για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους:

 • Οι παραδοτέες αποσκευές συνήθως χρεώνονται επιπλέον.
 • Οι παραδοτέες αποσκευές που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια που ορίζει η εκάστοτε αεροπορική, θεωρούνται υπέρβαρες. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης των αποσκευών σας στο αεροδρόμιο θα πρέπει να πληρώσετε το επιπλέον κόστος στο γκισέ της αεροπορικής. Το κόστος αυτό είναι διαφορετικό ανάλογα με το δρομολόγιο σας αλλά και την πολιτική της αεροπορικής. 
 • Το μέγιστο βάρος παραδοτέες αποσκευής διαφέρει ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε αεροπορικής. 
 • Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετική πολιτική ως προς το συνολικό βάρος των παραδοτέων αποσκευών. Το μέγιστο συνολικό βάρος (συμπεριλαμβανομένου και του υπέρβαρου) συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 50 κιλών και 60 kg.
 • Το όριο αποσκευών αναφέρεται ανά επιβάτη και δεν μπορεί να διανεμηθεί ή να συνυπολογιστεί μεταξύ των επιβατών. Παράδειγμά: Αν δύο άτομα έχουν αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια και το μέγιστο βάρος παραδοτέας αποσκευής ανά επιβάτη είναι μέχρι 15 κιλά, στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται να πάρουν μία αποσκευή βάρους 20 κιλών και μια αποσκευή 10 κιλών.

Θυμηθείτε!
Η μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων όπως κινητό τηλέφωνο, κάμερα, υπολογιστής, χρεόγραφα, χρήματα, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, κλειδιά, κοσμήματα, εμπορικά έγγραφα πρέπει να τα μεταφέρετε στις χειραποσκευές σας ή στην προσωπική σας τσάντα.

 

Οι παραδοτέες αποσκευές (γνωστές και ως «κύριες») μεταφέρονται στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Μπορείτε να παραδώσετε τέτοιου τύπου αποσκευές στο γκισέ της αεροπορικής πριν από τη πτήση σας.

Η αεροπορική εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μεταφορά των αποσκευών σας μόλις γίνει ο έλεγχος τους και τοποθετηθεί η σχετική ετικέτα. Σας δίνεται μέρος της ετικέτας, το οποίο συνήθως επικολλάται στην κάρτα επιβίβασης σας και το χρησιμοποιείται για την παραλαβή των αποσκευών σας κατά την άφιξη σας ή σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα (καταστροφή ή κλοπή κατά τη διάρκεια της πτήσης).

 

Όρια αποσκευών

 

Τα όρια βάρους και καθώς και η ποσότητα τεμαχίων των παραδοτέων αποσκευών διαφοροποιούνται από την κάθε αεροπορική εταιρεία (ανατρέξτε στους Όρους και Προϋποθέσεις του αερομεταφορέα σας για αναλυτικές πληροφορίες).

Οι διαστάσεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το δρομολόγιο και την κατηγορία του εισιτηρίου σας. Γενικά, ισχύουν τα παρακάτω τόσο στις χαμηλού κόστους όσο και στις τακτικές αερογραμμές:

158 cm

 

μέγιστες διαστάσεις παραδοτέας αποσκευής (ύψος + μήκος + πλάτος)

 

20-32 κιλά

μέγιστο βάρος

1-4

αριθμός επιτρεπόμενων τεμαχίων

 

Ποια αντικείμενα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μεταφέρονται στις παραδοτέες αποσκευές;

Για λόγους ασφαλείας, ορισμένα είδη απαγορεύονται σε αεροσκάφη. Ανεξάρτητα από την αεροπορική εταιρεία που επιλέγετε, απαγορεύεται η μεταφορά εκρηκτικών, εύφλεκτων υλικών (όπως αλκοόλ καθαρότητας άνω του 70%), πυροτεχνήματα, υγρά καύσιμα και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Επιπλέον, απαγορεύεται η μεταφορά χημικών ή τοξικών ουσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται: δηλητήρια, συσκευές δακρυγόνων αερίων, διαβρωτικές χημικές ουσίες, υλικά χρωματισμού, και φιάλες υγραερίου.

Σημαντικό!

Μη μεταφέρετε εύθραυστα ή αντικείμενα αξίας, όπως φορητούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μετρητά, κοσμήματα ή έγγραφα στις παραδοτέες αποσκευές για να αποφύγετε τον κίνδυνο ζημιάς ή απώλειάς τους.


Ειδικές ή υπερμεγέθεις αποσκευές

Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία εκ των προτέρων σχετικά με τυχόν υπερμεγέθη αποσκευές ή ασυνήθιστα είδη αποσκευών (όπως ποδήλατα, σανίδες σέρφινγκ/σνόουμπορντ, εξοπλισμό σκι ή μουσικά όργανα), το αργότερο 48 ώρες πριν την αναχώρηση σας. Οι σύμβουλοι εξυπηρέτησης μας είναι διαθέσιμοι ώστε να σας βοηθήσουν να προσθέσετε τέτοιου είδους αποσκευές.

 

Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους συχνά έχουν επιπλέον χρεώσεις για τις παραδοτέες αποσκευές. Αν αποφασίσετε να πάρετε μαζί σας παραδοτέες αποσκευές, θα πρέπει να το επιλέξετε από το κατάλληλο πλαίσιο κατά την διάρκεια κράτησης της πτήσης σας στη σελίδα μας. Πιο συγκεκριμένα μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων των επιβατών υπάρχει η επιλογή αποσκευές στην οποία μπορείτε να ελέγξετε τις διαθέσιμες επιλογές και το κόστος τους και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε. Το κόστος των αποσκευών θα συμπεριληφθεί στην τελική τιμή του εισιτηρίου σας πριν ολοκληρώσετε την κράτηση.

 • Στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, το μέγιστο βάρος μιας παραδοτέας αποσκευής 20 κιλά και φτάνει μέχρι τα 32 κιλά (υπερμεγέθεις). Ακόμα και αν έχετε αγοράσει τη δυνατότητα επιπλέον αποσκευής, η αποσκευή σας δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό το όριο.
 • Οι πληρωμένες παραδοτέες αποσκευές που υπερβαίνουν τα όρια βάρους ή διαστάσεων θεωρούνται υπερμεγέθεις ή ειδικές αποσκευές και υπόκεινται σε επιπλέον χρεώσεις.
 • Δεν είναι δυνατή η κράτηση παραδοτέας αποσκευής για βρέφη (0-2 ετών).
 • Δεν είναι δυνατή η κατανομή ορίων βάρους μεταξύ αποσκευών. Για παράδειγμα, δύο επιβάτες που ταξιδεύουν μαζί με όριο παραδοτέων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν μία αποσκευή βάρους 20 κιλών και μία αποσκευή βάρους 10 κιλών.
 • Δεν είναι δυνατός ο συμψηφισμός βάρους πολλών επιβατών σε μία αποσκευή. Για παράδειγμα, δύο επιβάτες που ταξιδεύουν μαζί με όριο παραδοτέων αποσκευών 15 κιλά ο καθένας, δεν μπορούν να πάρουν μία αποσκευή βάρους 30 κιλών.
 • Φροντίστε να ελέγξετε τα όρια βάρους συγκεκριμένων αερομεταφορέων στην ενότητα Όροι και Προϋποθέσεις του ιστότοπού τους.

 

Τακτικοί αερομεταφορείς

 • Οι παραδοτέες αποσκευές συνήθως περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου. Ωστόσο, παρατηρείται ολοένα και περισσότερο και στους τακτικούς αερομεταφορείς να μη περιλαμβάνουν την παραδοτέα αποσκευή στο βασικό τους εισιτήριο.
 • Τα όρια βάρους και ποσότητας εξαρτώνται από την κατηγορία θέσης (οικονομική, διακεκριμένη, πρώτη) και το δρομολόγιο.
 • Αποσκευές που υπερβαίνουν τα όρια θεωρούνται υπερμεγέθεις και χρεώνονται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα χρεώσεων.

 

Περιορισμοί αποσκευών

Πριν ξεκινήσετε να πακετάρετε:

 • Δείτε τα αναλυτικά όρια αποσκευών του αερομεταφορέα με τον οποίο ταξιδεύετε.
 • Φροντίστε να γνωρίζετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να έχετε μαζί σας στις χειραποσκευές και τις καταγεγραμμένες αποσκευές.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά υγρών, τζελ και αερολυμάτων υπόκειται σε περιορισμούς. Όλα τα καλλυντικά, ποτά και άλλα υγρά πρέπει να μεταφέρονται μόνο σε δοχεία που έχουν μέγιστη ποσότητα 100 ml και πρέπει να συσκευάζονται σε διαφανή πλαστική σακούλα. Κάθε επιβάτης μπορεί να πάρει συνολικά 1 λίτρο υγρών στην πτήση. Εάν θέλετε να πάρετε καλλυντικά σε μεγαλύτερα δοχεία, πρέπει να τα βάλετε στις καταγεγραμμένες αποσκευές.

 

Συμβουλές για το πακετάρισμα

Όταν πακετάρετε, έχετε υπόψη τα παρακάτω:

 • Μεταφέρετε πάντα κοσμήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μετρητά, κλειδιά, φάρμακα, έγγραφα και άλλα αντικείμενα αξίας στις χειραποσκευές.
 • Προστατεύστε τα εύθραυστα αντικείμενα τυλίγοντας τα με απαλό ύφασμα ή χαρτί.
 • Ζυγίστε τις αποσκευές σας πριν φύγετε για το αεροδρόμιο για να αποφύγετε τυχόν επιπλέον χρεώσεις.
 • Προστατεύστε τις καταγεγραμμένες αποσκευές σας από ζημιές κατά τη μεταφορά: κλείστε προσεκτικά όλα τα φερμουάρ και τις κλειδαριές της βαλίτσας, του σακιδίου ή της τσάντας σας, τυλίξτε με ελαστική μεμβράνη και ασφαλίστε με ιμάντα ή τοποθετήστε σε θήκη.
 • Αφαιρέστε όλες τις ετικέτες από προηγούμενα ταξίδια. Αν τις αφήσετε επάνω στην αποσκευή, υπάρχει κίνδυνος αυτή να καταλήξει σε λάθος προορισμό.
 • Γράψτε σε μια ετικέτα και βάλτε σε κάθε καταγεγραμμένη αποσκευή τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Στα γραφεία ελέγχου εισιτηρίων, διατίθενται ειδικές ετικέτες.
 • Για την αποφυγή σύγχυσης, τοποθετήστε κάτι στις αποσκευές για να τις ξεχωρίζετε, όπως μια κορδέλα ή ένα αυτοκόλλητο έντονου χρώματος.

 

Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, οι επιβάτες αποβιβάζονται από αυτό και κατευθύνονται προς το χώρο παραλαβής αποσκευών. Σε ορισμένες περιπτώσεις στις πτήσεις εξωτερικού, ενδέχεται να περάσετε και από αστυνομικό έλεγχο οπότε καλό είναι να έχετε εύκαιρα μαζί σας και τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο, βίζα). 
Σε πολλά αεροδρόμια υπάρχουν αρκετοί ιμάντες αποσκευών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγξετε τις σχετικές ηλεκτρονικές πινακίδες, όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία της πτήσης σας αλλά και ο διάδρομος απ' όπου θα παραλάβετε τις αποσκευές σας. Ο χρόνος παραλαβής των αποσκευών συνήθως δεν υπερβαίνει τα 45 λεπτά.


Εάν κατά αποδειχτεί ότι έχετε πάρει αποσκευή άλλου επιβάτη, τότε ενδέχεται να σας ζητηθεί να την παραδώσετε με προσωπικά σας έξοδα ή ακόμα ενδέχεται να σας επιβληθεί και πρόστιμο.
Είναι καλό στις αποσκευές σας να τοποθετείτε διακριτικά που θα τις κάνουν αναγνωρίσιμες. Μια κορδέλα ή ένα καρτελάκι με τα στοιχεία επικοινωνία σας είναι αρκετά και θα σας γλιτώσουν από κόπο και προβλήματα!

Πτήση με ανταπόκριση; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για τις αποσκευές σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις που ταξιδεύετε με τακτική αεροπορική (όχι χαμηλού κόστους) και η πτήση σας έχει μια ενδιάμεση στάση, η αεροπορική μεριμνά ώστε να παραλάβετε την αποσκευή σας στο τελικό αεροδρόμιο, χωρίς να πρέπει να πραγματοποιήσετε κάποια ενέργεια στην ενδιάμεση στάση.
Εάν παραμένετε σε ένα ενδιάμεσο αεροδρόμιο για περισσότερες από 24 ώρες, τότε πιθανόν θα πρέπει να παραλάβετε τις παραδοτέες αποσκευές σας και να τις παραδώσετε ξανά κατά τη πραγματοποίηση της επόμενης πτήσης σας. 

Σημαντικό! Πάντα να ρωτάτε σχετικά με την παραλαβή των αποσκευών σας στο γκισέ της αεροπορικής, όταν παραδίδετε τη βαλίτσα σας.