Ταξίδι με βρέφος

Tο αεροπλάνο αποτελεί το ασφαλέστερο και πιο βολικό μέσο για να ταξιδέψετε με το παιδί σας, καθώς γλιτώνετε ένα πολύωρο ταξίδι με το καράβι ή το αυτοκίνητο και την ταλαιπωρία που μπορεί αυτό να συνεπάγεται για εσάς αλλά και για το μωρό.
Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε ποιο συχνές ερωτήσεις σε γενικές γραμμές γιατί οι κανόνες μπορούν να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Μέχρι ποια ηλικία ένας επιβάτης θεωρείτε παιδί, βρέφος ή ενήλικας από την αεροπορική εταιρεία;

Βρέφη θεωρούνται από 2 μηνών εώς και 24 μηνών (να μην έχει κλείσει τους 24 μήνες) και παιδιά από 2 εώς και 11 ετών. Όλες οι υπόλοιπες ηληκίες θεωρούνται ενήλικες. Προσοχή οι ηλικίες υπολογίζονται βάση την ημερομηνίας που πραγματοποιείτε τα ταξίδι και όχι βάση της ημερομηνίας που αγοράζετε το αεροπορικό εισιτήριο. Έτσι αν ο επιβάτης την στιγμή που κάνετε αγορά εισιτηρίου είναι 22 μηνών άρα βρέφος, αλλά το ταξίδι σας το κλείνετε για τρεις μήνες αργότερα, όπου θα είναι 25 μηνών, πρέπει να δηλωθεί ως παιδί και όχι ως βρέφος. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις ηληκίες των παιδιών

Τα βρέφη (0-2 ετών) επιτρέπεται να ταξιδέψουν αποκλειστικά και μόνο με συνοδεία γονέα/νόμιμου κηδεμόνα.

Για την μετακίνηση παιδιών έως και 2 ετών ισχύουν οι παρακάτω όροι:

 • Μέχρι την ολοκλήρωση του ταξιδιού, το βρέφος να μην έχει κλείσει τα δύο έτη.
 • Σε περίπτωση που το βρέφος σας κλείνει τα 2 έτη του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, θα πρέπει να του εκδώσετε ξεχωριστό εισιτήριο, ως παιδί, για το δρομολόγιο κατά το οποίο θα έχει ήδη κλείσει τα 2 έτη.
 • Για τη μετακίνηση βρέφους, είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα άνω των 18 ετών (εκτός κι αν πρόκειται για γονέα).
 • Για τις αεροπορικές μετακινήσεις των βρεφών εντός Ελλάδος απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για ταυτοπροσωπία είναι: το διαβατήριο ή το πιστοποιητικό γεννήσεως με πρόσφατη φωτογραφία επικυρωμένο από αρμόδια δημοσιά αρχή ή το βιβλιάριο υγείας με πρόσφατη φωτογραφία.
 • Για τις αεροπορικές μετακινήσεις των βρεφών εκτός Ελλάδας απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο για ταυτοπροσωπία είναι μόνο το διαβατήριο
 • Βρέφη έως 7 ημερών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν, εκτός εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να αποδεικνύονται από σχετικά ιατρικά έγγραφα.).

baby-foodΒρεφικές τροφές σε χειραποσκευές και επιβίβαση με προτεραιότητα

Οι γονείς μπορούν να πάρουν μαζί τους στο αεροπλάνο βρεφικές τροφές – οι τυπικοί κανόνες για τα υγρά στις χειραποσκευές δεν ισχύουν για το νερό, τα τρόφιμα ή το γάλα για βρέφη. Ωστόσο, ενδέχεται να σας ζητηθεί να δοκιμάσετε το γάλα ή τα τρόφιμα κατά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν φούρνο μικροκυμάτων στο αεροπλάνο, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ζεστάνετε το γάλα ή το φαγητό του μωρού. Επιπλέον, προτείνουν σε οικογένειες με παιδιά να επιβιβάζονται πριν από τους υπόλοιπους επιβάτες για να τους βοηθήσουν να τακτοποιηθούν.

Η θέση των βρεφών στο αεροσκάφος: 

 • Τα βρέφη δεν κατέχουν δική τους θέση στο αεροπλάνο.
 • Κατά την διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης, αλλά και κατά τη διάρκεια αναταράξεων, τα βρέφη πρέπει να βρίσκονται στην αγκαλιά του συνοδού, δεμένα με ειδική ζώνη, συνδεδεμένη με τη ζώνη της θέση του συνοδού.
 • Ο αριθμός βρεφών που μπορούν να επιβιβαστούν ανά αεροσκάφος εξαρτάται από τον αριθμό των μασκών οξυγόνου και των ζωνών ασφαλείας για βρέφη που διαθέτει το αεροσκάφος.
 • Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψει το μωρό σας σε βρεφικό κάθισμα (τύπου αυτοκινήτου) απαιτείται κράτηση θέσης κανονικού επιβάτη με την καταβολή του ναύλου που ισχύει για παιδιά, εφόσον η κλάση του επιλεγμένου ναύλου προβλέπει παιδική χρέωση.

Χρεώσεις εισιτηρίων

Για το βρέφος εκδίδετε κανονικά εισιτήριο όπως για τον ενήλικα και για το παιδί. Το αντίτυμο του εισιτηρίου το οποίο καταβάλει είναι συνήθως μειωμένο και εξαρτάτε με την τιμή που καταβάλει ο ενήλικας για την συγκεκρινένη πτήση. Εξαρτάτε πάντα από τους εκάστοτε κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας αλλά σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί στο 15% περίπου της αξίας του αεροπορικού εισιτηρίου του ενήλικα. Δεν ισχύει για τις low cost εταιρείες.

Αποσκευές βρεφών

Βρέφη 0 – 2 ετών (έως και μία μέρα πριν το βρέφος κλείσει τα 2 έτη):

 • Eπιτρεπόμενο όριο βάρους αποσκευής: 10kg (Εφόσον ο τύπος του ναύλου του συνοδού συμπεριλαμβάνει δωρεάν αποσκευή).
 • Mέγιστη διάσταση αποσκευής: έως 158 εκ. ή 62 ίντσες | υπολογίζεται από το άθροισμα του συνόλου των τριών διαστάσεων μήκος+ ύψος+ πλάτος.

Σημείωση: Η απαραίτητη βρεφική διατροφή, το πτυσσόμενο παιδικό καρότσι ή βρεφικό κάθισμα, δε συμπεριλαμβάνονται στον έλεγχο αποσκευών και μεταφέρονται δωρεάν.

 • Με το βρέφος δικαιούστε να μεταφέρετε και ένα πτυσσόμενο παιδικό καροτσάκι. Το καροτσάκι μπορεί να μεταφερθεί, χωρίς καμία χρέωση, στο χώρο των αποσκευών και όχι στην καμπίνα του αεροσκάφους.
 • Το παιδικό καροτσάκι μπορείτε να το παραδώσετε μαζί με τις αποσκευές σας ή, εάν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε περαιτέρω για την μεταφορά του μωρού σας, να το παραδώσετε, πριν την επιβίβασή σας, στην σκάλα του αεροπλάνου.