Αεροπορικό ταξίδι στην εγκυμοσύνη

Πότε επιτρέπεται το ταξίδι με αεροπλάνο στην εγκυμοσύνη

Δεν ακολουθούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ακριβώς τον ίδιο κανονισμό σε ό,τι αφορά το πότε επιτρέπεται να ταξιδέψει μια έγκυος. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως το καλύτερο διάστημα είναι αυτό του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δηλαδή ανάμεσα στη 12η και 28η εβδομάδα της κύησης.

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, ή θα σας έχει ενημερώσει ο γιατρός σας, το πρώτο τρίμηνο είναι αρκετά κρίσιμο. Άλλωστε αν υποφέρετε από ναυτίες, μάλλον θα προτιμούσατε να βρίσκεστε στην άνεση του σπιτιού σας και όχι να τρέχετε στη στενή τουαλέτα στην καμπίνα του αεροσκάφους!

Από την άλλη, τους τελευταίους μήνες μιας εγκυμοσύνης το έξτρα βάρος θα σας προκαλέσει επιπλέον κούραση, ενώ θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε πια το ίδιο ευέλικτες όσο πριν, κάτι που μάλλον θα σας ταλαιπωρήσει σε μια πολύωρη πτήση!

Ένας επιπλέον παράγοντας, που πρέπει να έχουν υπόψη όλες οι εγκυμονούσες που θέλουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, είναι ο αυξημένος κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης. Επίσης, το πότε μπορεί μια έγκυος να πετάξει με αεροπλάνο εξαρτάται ακόμη και από το πόσα έμβρυα κυοφορεί. Γνωρίζοντας όμως όλα αυτά και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας, τα ταξίδια με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης δεν είναι καθόλου απαγορευτικά και δεν αποτελούν κίνδυνο ούτε για τη μέλλουσα μητέρα, ούτε για το μωρό.

Συχνές απορίες

Συσκευές ανίχνευσης (body Scanners)

Μπορεί ή πρέπει μια έγκυος να υποβληθεί στον έλεγχο; Επ’ αυτού υπάρχει εκτεταμένη γνώση και πληροφόρηση και από τις αρμόδιες διεθνείς αρχές. Η δόση της ακτινοβολίας είναι απειροελάχιστη, δεν απορροφάται (η δόση που φθάνει στο έμβρυο είναι ακόμη μικρότερη), επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το έμβρυο.

Κοσμική ακτινοβολία

Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού εκτιθέμεθα σε αυξημένη δόση κοσμικής ακτινοβολίας. Και εδώ η ποσότητα της ακτινοβολίας δεν δημιουργεί προβλήματα στα έμβρυα για τους περιστασιακούς ταξιδιώτες.

Δεν ισχύει το ίδιο για εγκύους αεροσυνοδούς, όπου λόγω των πολλών ταξιδιών η δόση αθροίζεται. Άλλωστε, για το λόγο αυτό πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν την εργασία σε εγκύους πιλότους – αεροσυνοδούς.

Στην καμπίνα του αεροπλάνου

Η βαρομετρική πίεση εντός της καμπίνας επιβατών είναι μικρότερη από την πίεση στο επίπεδο της θαλάσσης. Αυτό οδηγεί σε ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα της εγκύου (ελάττωση κορεσμού κατά 10% περίπου). Η ελάττωση αυτή δε δημιουργεί πρόβλημα σε μια υγιή έγκυο. Πιθανότατα να αποτελεί πρόβλημα σε εγκύους που έχουν πολύ χαμηλό αιματοκρίτη ή κάποια άλλη συστηματική νόσο.

Το έμβρυο δεν επηρεάζεται καθόλου λόγω των ιδιοτήτων της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης (μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή βασικού εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού ή εμφάνιση βραδυκαρδίας). Στην καμπίνα επιβατών επίσης υπάρχει ελάττωση της υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρών και ξηρότητα βλεννογόνων, όχι όμως σε σημείο που να δημιουργεί σοβαρό κλινικό πρόβλημα.

Λόγω του μεγάλου ύψους παρατηρείται διάταση αερίων, άρα πιθανότατα πόνοι στο αφτί ή στα ιγμόρεια σε άτομα με ρινίτιδα (κάτι που είναι συχνό σε εγκύους λόγω της αγγειοδιαστολής της κυήσεως). Επίσης, οι έμετοι του πρώτου τριμήνου μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όσον αφορά στις αναταράξεις, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν ρήξη υμένων ή αποκόλληση πλακούντα. Όποτε αναφέρθηκε αποκόλληση πλακούντα, αυτή προήλθε από ατύχημα λόγω των αναταράξεων και όχι απ’ αυτές καθεαυτές τις αναταράξεις.

Τέλος, πολύ σημαντικό για την υγεία της εγκύου είναι η αυξημένη πιθανότητα εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας σε ταξίδια με διάρκεια μεγαλύτερη των 4 ωρών, λόγω ακινησίας της. Γενικά είναι αποδεκτό ότι το αεροπορικό ταξίδι αυξάνει τον κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και στις εγκύους.

Τι ισχύει το 2019 στις πιο δημοφιλείς αεροπορικές για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης

Aegean Airlines
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 28ης σε δίδυμη κύηση).
Olympic Air
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας.
Ryanair
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
easyJet
Μέχρι το τέλος της 35ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
Η εταιρεία επιτρέπει και σε έγκυες που μεταφέρουν βρέφος να πετάξουν με τα αεροπλάνα της.
British Airways
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
Emirates
Μέχρι την 29η εβδομάδα της κύησης (χωρίς ιατρική βεβαίωση) και μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης (απαραίτητα με ιατρική βεβαίωση – ή την 32η εβδομάδα σε πολλαπλή κύηση).
Sky Express
Μέχρι την 25η εβδομάδα (χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό). Από την 26η ως την 34η εβδομάδα της κύησης (με ιατρική βεβαίωση).
Astra Airlines
Μέχρι την 26η εβδομάδα της κύησης (χωρίς βεβαίωση γιατρού). Από την 27η ως την 32η εβδομάδα της κύησης μόνο με βεβαίωση γιατρού.
Ellinair
Μέχρι το τέλος της 32ης εβδομάδας της κύησης (ή το τέλος της 28ης εβδομάδας σε πολλαπλή κύηση).
Lufthansa
Μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας της κύησης (ή το τέλος της 28ης εβδομάδας για δίδυμη κύηση και άνω).
Alitalia
Μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης.
Air France
Μέχρι την 37η εβδομάδα της κύησης.
Turkish Airlines
Μέχρι το τέλος της 27ης εβδομάδας (χωρίς ιατρική βεβαίωση για μονή κύηση). Από την 28η μέχρι την 35η εβδομάδα (ή από την 28η μέχρι την 31η εβδομάδα για πολλαπλή κύηση) με ιατρική βεβαίωση.
Aegean Airlines
Μετά την 36η εβδομάδα (μετά την 28η εβδομάδα αν κυοφορεί δίδυμα).
Olympic Air
Μετά την 36η εβδομάδα της κύησης χωρίς ιατρική βεβαίωση.
Αν μεταφέρει βρέφος στην αγκαλιά της (για λόγους ασφαλείας).
Ryanair
Μετά την 36η εβδομάδα της κύησης για απροβλημάτιστη εγκυμοσύνη (μετά το πέρας της 32ης εβδομάδας για πολλαπλή κύηση).
Μετά την 28η εβδομάδα αν η έγκυος δεν έχει μαζί της υπογεγραμμένη ιατρική βεβαίωση.
easyJet
Μετά το τέλος της 35ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
British Airways
Μετά το τέλος της 36ης εβδομάδας (ή το τέλος της 32ης σε δίδυμη κύηση).
Emirates
Μετά την 29η εβδομάδα της κύησης χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό.
Sky Express
Από την 26η ως την 34η εβδομάδα της κύησης χωρίς ιατρική βεβαίωση. Μετά την 35η εβδομάδα μιας κύησης απαγορεύεται να πετάξει μια έγκυος.
Astra Airlines
Μετά την 26η εβδομάδα και μέχρι την 32η εβδομάδα χωρίς βεβαίωση γιατρού. Μετά την 32η εβδομάδα της κύησης η εταιρεία δεν επιτρέπει σε έγκυες να πετάξουν στις πτήσεις της.
Ellinair
Μετά την 32η εβδομάδα της κύησης (ή την 28η εβδομάδα σε πολλαπλή κύηση).
Lufthansa
Μετά το τέλος της 36ης εβδομάδας της κύησης (ή της 28ης εβδομάδας σε περίπτωση πολλαπλής κύησης).
Alitalia
Μετά την 36η εβδομάδα της κύησης.
Air France
Η εταιρεία συστήνει στις μέλλουσες μαμάδες να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια μετά την 37η εβδομάδα της κύησης.
Turkish Airlines
Μετά την 36η εβδομάδα (για μονή κύηση) και μετά την 32η εβδομάδα (για πολλαπλή κύηση).
Aegean Airlines
Μετά την 28η εβδομάδα της κύησης συνιστάται η έγκυος να έχει μαζί της ένα ιατρικό σημείωμα, όπου θα αναγράφεται η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, ότι η κύηση δεν έχει επιπλοκές και έγγραφη βεβαίωση του γιατρού ότι επιτρέπεται να πετάξει.
Δήλωση εγκυμοσύνης για ταξίδι με την Aegean Airlines
Olympic Air
Μετά την 36η εβδομάδα συμπληρωμένη ιατρική βεβαίωση από γυναικολόγο, η οποία θα πρέπει να πάρει και την υπογραφή του γιατρού της Olympic Air. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο 72 ώρες πριν την πτήση.
Σε περίπτωση πολλαπλής εγκυμοσύνης η ιατρική βεβαίωση είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από τη φάση της κύησης.
Ryanair
Η εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση σε έγκυο στην 28η εβδομάδα αν δεν έχει μαζί της υπογεγραμμένη ιατρική βεβαίωση από γιατρό ή μαία. Η βεβαίωση θα πρέπει να φέρει υπογραφή με ημερομηνία εντός 2 εβδομάδων από την ημερομηνία αναχώρησης της πτήσης.
Ιατρική βεβαίωση για Ryanair
easyJet
British Airways
Συνιστάται οι έγκυες να έχουν μαζί τους βεβαίωση (από γιατρό ή μαία), όπου θα αναφέρεται αν η κύηση είναι μονή ή πολλαπλή, η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και ότι η κύηση είναι απροβλημάτιστη.
Emirates
Από την 29η εβδομάδα και μετά η δήλωση θα πρέπει να αναγράφει αν πρόκειται για μονή ή πολλαπλή εγκυμοσύνη κι αν προχωρά χωρίς επιπλοκές. Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, μέχρι πότε εκτιμάται ότι η έγκυος θα μπορεί να ταξιδέψει, αν έχει καλή κατάσταση υγείας και ενυπόγραφη δήλωση γιατρού ή μαίας ότι δεν απαγορεύεται να πετάξει με αεροπλάνο.
Ιατρικό πιστοποιητικό για πτήσεις με Emirates
Sky Express
Η εταιρεία απαιτεί χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης μετά την 26η εβδομάδα μέχρι την 34η εβδομάδα της κύησης.
Astra Airlines
Η εταιρεία απαιτεί χορήγηση βεβαίωσης γιατρού μετά την 26η εβδομάδα της κύησης μέχρι την 32η εβδομάδα.
Ellinair
Η εταιρεία συστήνει στις έγκυες που θέλουν να πετάξουν με τα αεροπλάνα της να έχουν μαζί τους ιατρικό πιστοποιητικό από γυναικολόγο ή μαία. Σε αυτό θα πρέπει να αναφέρεται η ομαλή εξέλιξη της κύησης, η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και η ενυπόγραφη δήλωση του γιατρού ότι δεν απαγορεύεται να πετάξεουν.
Lufthansa
Από την 28η εβδομάδα της κύησης και μετά η εταιρεία συστήνει στις έγκυες επιβάτιδες να φέρουν μαζί τους ιατρική βεβαίωση από γυναικολόγο που θα αναγράφει: ότι η εγκυμοσύνη προχωρά χωρίς επιπλοκές, την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, ότι η έγκυος μπορεί να πετάξει.
Ιατρική βεβαίωση για εγκύους για τις πτήσεις της Lufthansa
Alitalia
Η εταιρεία ζητά ιατρική βεβαίωση από: τις έγκυες που διανύουν τις 4 τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, από όσες έχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κύηση και όσες κυοφορούν δίδυμα.
Medical Information Form (MEDIF) για τις πτήσεις της Alitalia
Air France
Η εταιρεία δεν απαιτεί χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης από μέλλουσες μαμάδες που θέλουν να ταξιδέψουν στις πτήσεις της.
Turkish Airlines
Η ιατρική βεβαίωση θα πρέπει να είναι γραμμένη είτε στα τούρκικα ή στα αγγλικά και να φέρει υπογραφή με ημερομηνία το πολύ 7 ημέρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Επίσης, η βεβαίωση θα πρέπει να είναι επίσημο χαρτί από γιατρό (ή ιατρικό κέντρο).

Οι πρακτικές συμβουλές

 Για εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές φαίνεται ότι δεν στοιχειοθετείται λόγος αποφυγής του ταξιδιού.

  • Εξέταση από το θεράποντα ιατρό προ του ταξιδιού και χορήγηση βεβαίωσης για την αεροπορική εταιρεία, καθώς και ενημερωτικό σημείωμα (πορεία κύησης, ηλικία κ.λπ.).
  • Στην καμπίνα διαλέγουμε πάντα θέσεις προς το διάδρομο, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση της εγκύου. Ιδιαίτερα για ταξίδια μεγαλύτερα των 4 ωρών θα πρέπει κάθε 30΄ να υπάρχει μετακίνηση της εγκύου, χρήση ελαστικών καλτσών προφύλαξης για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, καθώς και προληπτική λήψη αντιπηκτικών μετά από συνεννόηση με τον αιματολόγο.
  •  Όσο κάθεται στο κάθισμα, η έγκυος πρέπει να φορά τη ζώνη, γιατί οι αναταράξεις δεν είναι προβλέψιμες. Το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης να είναι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά, στην κορυφή των μηρών.
  •  Λήψη πολλών υγρών, αποφυγή καφέ και αλκοόλ.
  •  Λήψη αντιεμετικών αν υπάρχει επιδείνωση εμέτων.
  •  Λελογισμένη χρήση αποσυμφορητικού αν υπάρξει πόνος στο αφτί ή στα ιγμόρεια.

Σε κάθε περίπτωση, θα συμβουλεύαμε την έγκυο να αναρωτηθεί πόσο απαραίτητο είναι αυτό το αεροπορικό ταξίδι και αν στον τόπο προορισμού θα έχει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα (στην περίπτωση που προκύψει επείγουσα κατάσταση που δε σχετίζεται με την πτήση).