Ταξίδι με κατοικίδιο

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες είναι φιλικές προς τις μετακινήσεις ζώων ωστόσο υπάρχουν και αεροπορικές εταιρείες που απαγορεύουν τη μεταφορά τους. Αν σκοπεύετε να κάνετε ταξίδι με το κατοικίδιό σας ενημερωθείτε πρώτα αν η αεροπορική εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε επιτρέπει τη μεταφορά των ζώων και υπό ποιους όρους.

Μεταφορά στην καμπίνα:


Στην καμπίνα γίνεται η μεταφορά μικρών κατοικίδιων, το βάρος των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6-13 κιλά (μαζί με το κλουβί μεταφοράς).

 

  • Τα κατοικίδια πρέπει να επιβιβαστούν σε σκληρό ή μαλακό φορέα και να τοποθετηθούν κάτω από το κάθισμα.
  • Το κλουβί ή το σακίδιο δεν πρέπει να υπερβαίνει σε διαστάσεις αυτές που δίνει κάθε αεροπορική εταιρεία, ώστε να χωράει κάτω από το κάθισμα.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μαλακό ή σκληρό σακίδιο με φερμουάρ, το ζώο θα πρέπει να φοράει φίμωτρο. Ενώ αν μεταφερθεί σε κλειστό κλουβί, δεν είναι απαραίτητο.
  • Ο φορέας πρέπει να είναι ειδικός ώστε το ζώο να μπορεί να κινηθεί, να αναπνεύσει, να διατηρήσει την θερμοκρασία του, να του χορηγηθεί νερό ή ότι άλλο χρειαστεί.
  • Φροντίστε να έχετε απόλυτο έλεγχο και να ασχολείστε μαζί του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί υπερβολικά το αίσθημα του άγχους και να εμφανιστούν επιπλοκές.
  • Σε περίπτωση που έχετε 2 ή περισσότερα κατοικίδια, είναι απαραίτητο να μεταφέρονται σε κοινό κλειστό κλουβί και να υπάρχει εξοικείωση μεταξύ τους.
  • Προμηθευτείτε τον κατάλληλο πτητικό εξoπλισμό για αντιμετωπίσετε κάθε ενδεχόμενο.
  • Αποφύγετε να ταξιδέψετε σε ώρες αιχμής. Θα περιορίσει τη σύγχυση που νιώθει.
  • Δέστε τον φορέα στην καρέκλα σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί (αναταράξεις ή άλλοι παράγοντες).

Γενικές οδηγίες αεροπορικών εταιρειών:

Χρήσιμες συμβουλές

  • Σιγουρευτείτε για όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εμβόλια

    Tσεκάρετε τα έγγραφα που θα χρειαστείτε ανάλογα με τον προορισμό στον οποίο ταξιδεύετε. Πέρα από το απαραίτητο εντός Ευρώπης μικροτσίπ σκύλου/γάτας, έγγραφα που χρειάζονται γενικά είναι το βιβλιάριο υγείας, το αποδεικτικό εμβολιασμού με αντιλυσσικό (ο οποίος θα πρέπει να έχει γίνει λίγες εβδομάδες πριν) και το διαβατήριο κατοικιδίων για τις διεθνείς πτήσεις. Φροντίστε να έχετε τα πρωτότυπα, σε κάθε περίπτωση, και όχι αντίγραφα. Χωρίς όλα τα απαραίτητα έγγραφα πιθανόν να μην σας επιτραπεί η είσοδος στο αεροπλάνο – ή μπορεί το κατοικίδιό σας να κλειστεί σε καραντίνα στον προορισμό στον οποίο ταξιδεύετε.
    ΠΑΝΤΑ πρέπει να ενημερώνεστε για τους κανόνες που ισχύουν στην χώρα που ταξιδεύετε. (Δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.) Πρέπει να γνωρίζετε αν η χώρα που ταξιδεύετε επιτρέπει την είσοδο ζώων που προέρχονται από πτήση.

  • Ενημερώστε την εταιρεία με την οποία θα πετάξετε εγκαίρως

    Η κάθε εταιρεία επιτρέπει διαφορετικό αριθμό ζώων στην καμπίνα των επιβατών – κάποιες μέχρι δύο μόνο κατοικίδια ανά πτήση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με την εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε πριν αγοράσετε το εισιτήριό σας ή, αν το κάνατε ήδη online, το συντομότερο δυνατό αφού πραγματοποιήσετε την κράτηση. Επίσης, αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει χαρτί γιατρού ότι έχει αλλεργία σε κάποια ζώα πιθανόν να μην σας επιτραπεί να πάρετε το κατοικίδιό σας στην καμπίνα.

  • Ελέγξτε εκ των προτέρων πού μπορείτε να καθίσετε

    Κάποιες εταιρείες δεν επιτρέπουν σε όσους ταξιδεύουν με κατοικίδια να κάτσουν π.χ. στις ενδιάμεσες θέσεις – και μάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψετε τον έξτρα χώρο για τα πόδια δίπλα στην έξοδο κινδύνου. Προτείνεται συχνά σ΄αυτές τις περιπτώσεις μια θέση στις πίσω σειρές του αεροπλάνου και δίπλα στο παράθυρο, τόσο για να «ασφαλίζεται» το κλουβί του ζώου, όσο και για να μην περιορίζεται η πρόσβαση των επιβατών στο διάδρομο.

  • Ελάτε νωρίτερα στο αεροδρόμιο

    Υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα επιπλέον αν ταξιδεύετε με το κατοικίδιό σας για να κάνετε check-in και να περάσετε από την ασφάλεια. Κάποιες εταιρείες απαιτούν απ’ τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 2 ώρες πριν τις πτήσεις εσωτερικού, και 3 ώρες πριν τις διεθνείς πτήσεις για τον έλεγχο των κατάλληλων εγγράφων και την πληρωμή των σχετικών τελών – ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο αν το ζώο είναι άοσμο, καθαρό και ήσυχο.

  • Προετοιμάστε το ζωάκι σας κατάλληλα

    Βάλτε το κατοικίδιό σας περίπου μια ώρα κάθε μέρα στο κλουβί, έως και πέντε μέρες πριν την πτήση, ώστε να το συνηθίσει – ή ταίστε το μέσα στο κλουβί για ν’ αρχίσει να το βλέπει με καλύτερο μάτι. Κατά τη διάρκεια της πτήσης προσθέστε ένα μαντήλι με τη μυρωδιά σας ή το αγαπημένο του παιχνίδι για να νιώσει πιο οικεία. H χρήση ηρεμιστικών, πάντως, γενικά δεν ενδείκνυται μια και μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή σε μερικά ζώα, ή να επηρεάσουν την ισορροπία τους – συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον κτηνίατρό σας.

  • Αποφύγετε τις πτήσεις με ανταπόκριση όπου δυνατόν

    Όσο συντομότερα φτάσετε στον προορισμό σας, τόσο το καλύτερο – ακόμα κι αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω! Πέρα από το ότι θα μειώσετε τη διάρκεια μιας όχι και πολύ ευχάριστης κατάστασης για το κατοικίδιό σας – σίγουρα το να ταξιδεύει κλεισμένο σ’ ένα κλουβί δεν είναι ό,τι καλύτερο – συχνά οι πτήσεις ανταπόκρισης μεταφράζονται σε επιπλέον κανονισμούς και έγγραφα, ενώ δεν επιτρέπονται πάντα οι ενδιάμεσες στάσεις με κατοικίδια. Αν πάλι αναγκαστείτε να ταξιδέψετε με ανταπόκριση, φροντίστε να υπάρχουν τουλάχιστον λίγες ώρες μεταξύ των δύο πτήσεων για να χαλαρώσετε αμφότεροι και να κάνετε λίγο στρέτσινγκ.

  • Bεβαιωθείτε για τις σωστές διαστάσεις του κλουβιού σας

    Oι απαιτήσεις της κάθε εταιρείας είναι διαφορετικές – από τις επιτρεπόμενες διαστάσεις και το βάρος, μέχρι και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το κλουβί. Συχνά στην καμπίνα βολεύει να βάζετε το ζώακι σας σε μια εύκαμπτη τσάντα ενώ κάποιες εταιρείες επιτρέπουν τα κλουβιά από μαλακά υλικά να είναι 2-4 περίπου εκ. μεγαλύτερα.

  • Πάνω απ’ όλα άνεση!

    Αγοράστε το μεγαλύτερο σε διαστάσεις κλουβί που επιτρέπει η εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε για να βεβαιωθείτε ότι ο μικρός σας φίλος ταξιδεύει άνετα και χαλαρά. Το κατοικίδιό σας θα πρέπει να μπορεί να σταθεί όρθιο, να ξαπλώσει και να γυρίσει στο κλουβί με ευκολία. Αν η εταιρεία επιτρέπει να μεταφέρετε δύο ζωάκια στο ίδιο κλουβί, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο μπορούν να καθίσουν και να κινηθούν άνετα. Eπίσης, απλώστε ένα απορροφητικό πανί στον πάτο του κλουβιού για κάθε ενδεχόμενο!

  • Άσκηση και σωστή διατροφή

    Καλό είναι να μην ταίστε το κατοικίδιό σας περίπου 4-6 ώρες πριν την πτήση και να του δίνετε μόνο μικρές ποσότητες νερό. Αυτό θα περιορίσει τον κίνδυνο ατυχημάτων, όπως π.χ. αν έχει τάσεις για εμετό. Φροντίστε επίσης να πάτε το σκυλάκι σας για μια μεγάλη βόλτα πριν αναχωρήσετε για το αεροδρόμιο – ή αφιερώστε λίγο χρόνο να παίξετε με το γατάκι σας. Η κούραση ίσως αποτρέψει ακόμα και τα πιο νευρικά κατοικίδια απ’ το να στριφογυρίζουν νευρικά στο κλουβί τους – με λίγη τύχη μπορεί να ρίξουν κι έναν καλό ύπνο!

  • Aξίζει ν’ ανακαλύψετε τα πιο φιλικά αεροδρόμια για το κατοικίδιό σας

    Αν και γενικά τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα στις πτήσεις, η Ευρώπη έχει μείνει λίγο πίσω όσον αφορά τις εγκαταστάσεις για τους τετράποδους χρήστες. Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια έρευνα προκαταρκτικά για να δείτε ποιοι αεροσταθμοί θα διευκολύνουν το ταξίδι σας. Αν π.χ. πετάτε για Άμστερνταμ Σίπχολ δεν υπάρχει πρόβλημα να περπατάτε στο terminal με τον σκύλο σας σε λουρί, ενώ στο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού θα βρείτε αρκετό γρασίδι έξω από κάθε τερματικό σταθμό (φροντίστε πάντα να κουβαλάτε μαζί σας μερικές σακούλες συλλογής περιττωμάτων). Κανένα δεν συγκρίνεται, όμως, με το JFK της Νέας Υόρκης, που έχει μια ειδικά αφιερωμένη τουαλέτα για σκυλιά, ενώ η εταιρεία JetBlue εγκατέστησε κι ένα Wooftop (βλ. Rooftop) με γρασίδι για να κάνει βόλτες το αγαπημένο σας κατοικίδιο!